duminică, 3 octombrie 2010

How to train your dragon





”This is Berk. It's twelve days north of Hopeless and a few degrees south of Freezing to Death. It's located solidly on the Meridian of Misery. My village. In a word? Sturdy, and it's been here for seven generations, but every single building is new. We have fishing, hunting, and a charming view of the sunset. The only problems are the pests. You see, most places have mice or mosquitoes. We have...
Dragons!”

Adaptat dupa o carte scrisa de Cressinda Cowell, “Cum sa-ti antrenezi dragonul” prezinta viata unui pusti viking, pe numele sau Hiccup (in traducere sughit, voce Jay Barucchel) care nu se poate integra absolut deloc intr-o societate a carei unica activitate este uciderea dragonilor.
Fiind vazut ca o permanenta problema, ca un obstacol in calea celorlalti si ca un viking prea slab pentru a face cinste satului, el este aruncat tot timpul in umbra, zicandu-i-se ca nu este potrivit pentru o activitatea atat de periculoasa si demna de barbati adevarati.
Totusi ambitia pustiului depaseste aceste permanente descurajari, iar intr-o noapte se decida sa prinda cel mai de temut dragon, unul care nu fusese vazut niciodata si care era considerat raul suprem, fiul mortii insasi : Night Fury.
Planul ii reuseste, insa apoi, in loc sa omoare dragonul, il elibereaza, vanzand in ochii lui aceasi frica si slabiciune pe care o simtea si el… De aici pana la imprietenirea celor doi este un singur pas, …iar restul povestii va las pe voi sa o descoperiti.

Pe langa acest fir narativ principal, prietenia dintre om si dragon, mai exista si povestea de “dragoste” intre Hiccup si Astrid, una dintre cele mai “dure” luptatoare din sat. Mult spus dragoste deoarece Astrid (America Ferrera), in prima faza, il considera mult prea neindemanatic, ea prezentand reticenta si dupa ce-i afla secretul. Insa povestea celor doi este constuita cu multa atentie, pornind de la un relativ dispret si ajungand pas cu pas la iubire, astfel devenind mai verdica.
Celalalte personaje au si ele farmecul lor. Stoick the Vast (Gerard Buttler), seful tribului si tatal lui Hiccup fiind extrem de dur cu fiul sau, considerandu-l nedemn de urmas, Gobber fiind mentorul lui Hiccup si cel care il protejeaza iar cel mai important, Toothless. fiind un dragon mult mai prietenos decat se spune in legenda lui.

Filmul imbina excelent actiunea, drama si comedia, fiind potrivit pentru iubitorii tuturor genurilor. Uneori chiar impresioneaza prin puterea transmiterii unor sentimente, facandu-te sa treci printr-o gama variata de stari, de la momente de suspans in care te transpui in rolul personajelor, la momente in care izbucnesti in ras, sau daca esti mai sensibil in plans.
Pelicula are insa si destule clisee, ceea ce poate sa-i scada din originalitate: tatal care nu are incredere in fiu, baiatul care nu-si gaseste locul in societate sau povestea de iubire care incepe cu stangul. Totusi in context general nu deranjeaza, mai mult, ajutand la dezvoltarea actiunii.
Ca parte pozitiva ar fi simetria dintre inceput si final, care evidentiaza esentialul filmului, morala, si schimbarea in bine a personajelor.

”How to train your dragon” poate deveni astfel optiunea ideala in cazul in care aveti pofta de un film bun. Abunda in actiune si nu sunt momente in care sa va plictisiti, dorindu-va un “fast forward”. Fiecare secventa are frumusetea sa, iar dupa primele minute veti fi cuprinsi pe deplin de aceasta lume a vikingilor si mai ales dragonilor. In plus, personajele sunt desenate excelent, in special Toothless, care devine mai degraba adorabil decat de temut.

Morala ar fi sa nu judecam pe cineva doar dupa aparenta, sau doar dupa spusele altora. Ideea este accentuata in film, si cred ca fiecare poate invata ceva din povestea lui Hiccup si Toothless…

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Filled with dreams .....Feed